Η Τζούλη Τζάννη ζει στο μαγευτικό νησί της Σίφνου στις Κυκλάδες. Εμπνευσμένη από τη μακρά παράδοση του νησιού της στην αγγειοπλαστική, αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά της ως Marketing Manager στην Αθήνα για να ασχοληθεί με τον πηλό. Μαθήτευσε δίπλα σε έναν από τους καλύτερους αγγειοπλάστες του νησιού και τελικά διαμόρφωσε ένα παλιό πετρόχτιστο σπίτι σε εργαστήριο και εκθετήριό της το 2009.

Στόχος της είναι να δημιουργεί οργανικά, απέριττα, σύγχρονα κεραμικά κομμάτια που απαθανατίζουν τις εξαιρετικές ιδιότητες του νησιού της -την καθαρότητα του ουρανού, το λαμπύρισμα της θάλασσας, τα άσπρα σπίτια των χωριών και το μοναδικό μεσογειακό φως. Εμπνεόμενη από το περιβάλλον γύρω της, προσπαθεί ενεργά να προσομοιάσει την ατέλεια και την προσωρινότητα της ίδιας της φύσης. Κάθε χειροποίητο κομμάτι αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία του “wabi sabi”, μια αισθητική αντίληψη που εκθειάζει την ομορφία της ατέλειας. Η δημιουργός δουλεύει σε ένα ήσυχο, στοχαστικό περιβάλλον, που ταιριάζει με τον γιόγκικο τρόπο ζωής της.

Οι δημιουργίες της είναι αποκλειστικά χειροποίητες και πλάθονται και φορμάρονται με τα χέρια. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιεί και τον τροχό. Αυτή η μέθοδος είναι αργή και κουραστική, αλλά προσφέρει ιδιαίτερη ικανοποίηση και επιβράβευση. Εκτός από τα αντικείμενα από πηλό και πορσελάνη, η Τζάννη δημιουργεί και όμορφα πορσελάνινα κοσμήματα. Οι συλλογές της περιλαμβάνουν κομψά κολιέ, σκουλαρίκια, βραχιόλια και δαχτυλίδια σε ημιδιαφανείς λευκές και ζωηρές αποχρώσεις. Έχει συνεργαστεί αποκλειστικά με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι μοναδικές δημιουργίες της Τζούλης Τζάννη έχουν φτιαχτεί για να τις φοράμε, να τις χρησιμοποιούμε και να τις ευχαριστιόμαστε από το πρωί έως το βράδυ.

Εργα δημιουργου